Zgodnie z podstawowym założeniem, konferencja będzie faktycznie interdyscyplinarna. Chęć wystąpienia zgłosili kulturoznawcy i filmoznawcy, ale też socjologowie czy psycholodzy... Wśród omawianych produkcji pojawi się zarówno filmowy kanon (Woody Allen czy "Co gryzie Gilberta Grape'a?"), jak i nowe telewizyjne produkcje (choćby "Chef's Table").
Zapowiada się okazja do wielu filmowo-kulinarnych dyskusji.
Organizatorzy konferencji: School of Ideas i Food Studies (Uniwersytet SWPS) oraz Films for Food
13 PAŹDZIERNIKA
(Miejsce:
Uniwersytet SWPS, ul. Chodakowska 19/31, sala N015)
11.00: Rozpoczęcie konferencji
11.15-13.15: O
NIEUMIARKOWANIU W JEDZENIU I PICIU
11.15-11.45: dr
hab. Małgorzata Bogunia-Borowska
(Uniwersytet
Jagielloński, Instytut Socjologii)
Obraz społeczeństwa konsumpcyjnego na przykładzie filmu
„Co gryzie
Gilberta Grape’a?” Lasse Hallströma
11.45-12.15:
prof. dr hab. Marek Sokołowski
(Uniwersytet
Warmińsko-Mazurski, Katedra Socjologii)
Libacje, biby, chlanie. Alkoholowe odmęty polskiego kina
fabularnego. Zarys problematyki
12.15-12.45: dr
Grażyna Świętochowska
(Uniwersytet
Gdański, Katedra Wiedzy o Filmie i Kulturze Audiowizualnej)
Zjeść i zabić nudę? Czeska i słowacka nowa fala w
perspektywie czasu wolnego
12.45-13.15:
Dyskusja
-----------------------------
13.15-14.30:
Przerwa
----------------------------
14.30-16.30: POSTACI
PRZY STOLE
14.30-15.00: mgr
Kamila Kalista
(Uniwersytet
SWPS, Interdyscyplinarne Studia Doktoranckie)
Zbrodnia i śmietanka. Nawiązania do tradycji seder w filmach
Woody’ego Allena
15.00-15.30: mgr
Dominika Zagrodzka
(Uniwersytet
Śląski, Zakład Teorii i Historii Kultury)
„Chef’s Table”, czyli po co nam serial o kucharzach?
15.30-16.00: mgr
Katarzyna Kurowska
(Uniwersytet Jagielloński,
Wydział Polonistyki)
Jedzenie – presja/opresja. O trudnych relacjach kucharzy z
krytykami kulinarnymi w wybranych dziełach filmowych
16.00-16.30:
Dyskusja
----------------------
18.30: Projekcja filmu „Uczta Babette”
(Kino Muranów, ul. Gen. Andersa 5)
Organizator: Films for Food
Bilety do kupienia w kasie kina
Szczegółowe informacje: http://kinomuranow.pl/film/uczta-babette?mini=2017-10&date=2017-10-13
14
PAŹDZIERNIKA
(Miejsce:
Uniwersytet SWPS, ul. Chodakowska 19/31, sala N015)
9.30-11.30: PO POLSKU
9.30-10.00: dr
hab. Beata Łaciak, prof. UW
(Uniwersytet
Warszawski, Instytut Stosowanych Nauk Społecznych)
Jedzenie i jego funkcje w polskich serialach obyczajowych
10.00-10.30: dr
hab. Alicja Kisielewska, prof. UwB
(Uniwersytet w
Białymstoku, Międzywydziałowy Instytut Kulturoznawstwa i Sztuki)
Przy wspólnym
stole. Serialowa kulinarna polskość w kontekście kulturowym i medialnym
10.30-11.00: mgr
Jarosław Grzechowiak
(Uniwersytet
Łódzki)
Jedzenie w polskich filmach o tematyce obozowej
11.00-11.30:
Dyskusja
---------------------------------------
11.30-12.00:
Przerwa
----------------------------------------
12.00-14.30: JEDZENIE NA I POZA EKRANEM: IDEE I FIKSACJE
12.00-12.30: mgr
Justyna Dworczyk
(Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa Telewizyjna i
Teatralna
oraz
Podyplomowe Studium Psychoterapii przy Laboratorium Psychoedukacji)
Jedzenie, jako oralna fiksacja, czyli
filmowe rozważania o miłości i konsekwencjach jej braku
12.30-13.00: mgr
Dominika Zielińska
(Uniwersytet
Jagielloński, Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej)
Uświęcać środki. Kontekstowe wykorzystanie kanibalizmu w
kinie
13.00-13.30:
mgr Dorota Minta
(Ośrodek psychoterapii Psycholodzy Lwowska)
Z ekranu na kozetkę, czyli jak psycholog korzysta z
kulinarnej popkultury w psychoterapii
13.30-14.00: Lucyna Zembowicz, Jakub Gutek
(Films for Food)
Films for Food – idea projektu
14.00-14.30:
Dyskusja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz