
Moje zainteresowanie filmowymi obrazami jedzenia trwa już jakiś czas. Zanim odważyłam się zabrać na książkę, a i już w trakcie jej pisania, przygotowałam kilka innych tekstów poświęconych tej tematyce. Poniżej lista, wraz z linkami dostępu - jeśli to możliwe. Znajdziecie na niej także kilka tekstów nieco obok tematu - związanych z zagadnieniem jedzenia, ale z niefilmowej perspektywy. Zapraszam do lektury!
- „Głodnemu film na myśli” - numer tematyczny kwartalnika „Kultura Popularna” nr 2 (56) 2018 ⟹ dostępny tutaj
- „Brudny i zły, ale… do zjedzenia? O rasizmie ludożerstwem podszytym w amerykańskiej kulturze popularnej przełomu XIX i XX wieku”, w: Aleksandra Drzał-Sierocka, Małgorzata Kowalewska (red.), „A fe! Społeczno-kulturowe konteksty wstrętu i obrzydliwości”, Wydawnictwo Naukowe Katedra, Gdańsk 2016, s. 387-401.
- „Gotując siebie… Funkcje jedzenia w
kreowaniu tożsamości bohaterów filmowych”, w: Anna Zeidler-Janiszewska, Mateusz
Skrzeczkowski (red.), „Odsłony nowoczesności. Próby z kulturoznawstwa
krytycznego”, Wydawnictwo Naukowe Katedra, Gdańsk 2016, s. 577-595.
- „Przepis na soczysty prequel. Hannibal jako serial kulinarny", w:
Daria Bruszewska-Przytuła, Alina Naruszewicz-Duchlińska (red.), „Seriale w
kontekście kulturowym. Gatunki – motywy – mutacje”, Instytut Polonistyki i
Logopedii UWM, Olsztyn 2016, s. 97-110 ⟹ cały tom dostępny tutaj
- „Pragnienia
podniebienia. O roli zakazanych kulinarnych przyjemności w kreowaniu
tożsamości”, w: Wojciech J. Burszta, A. Kisielewski (red.), „Kultura
pragnień i horyzonty neoliberalizmu”, Wydawnictwo Nauka i Innowacje,
Poznań 2015, s. 309-319.
- „Celluloid Flavours. A Brief History of Food in Film”, „Łódzkie Studia Etnograficzne" vol. LIV, 2015, s. 52-70 ⟹ tekst dostępny tutaj
- „Kulinarny (i kulturowy) status ryby w
Polsce: między mięsem i nie-mięsem, między symbolem i obojętnością”,
„Kultura Popularna” tom 4, nr 42, 2015 ⟹ cały numer "KP" dostępny tutaj
- „Od zwierzęcia do mięsa i… z powrotem.
Casus prosiaków w Makro”, w:
Dominika Kotuła, Agata Piórkowska, Andrzej Poterała (red.), „Narracje
postkryzysowe w humanistyce”, Instytut Filozofii UWM, Olsztyn 2014 ⟹ cały tom dostępny tutaj
- „Dyskursywny
minimalizm kartofla vs fajerwerki dla melancholika. O dwóch filmowych
końcach świata bez (mimo) boga”, w: Ewa Starzyńska-Kościuszko, Andrzej
Kucner, Piotr Wasyluk (red.), „Oblicza współczesności”, Instytut Filozofii
UWM w Olsztynie, Olsztyn 2014.
- „Food
film na opak. Antyestetyczny wymiar jedzenia w filmach Wielkie
żarcie, Super Size Me oraz Kucharz, złodziej, jego żona i jej
kochanek”, w: Aleksandra
Drzał-Sierocka (red.), „W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem
w przestrzeni społeczno-kulturowej”, Wydawnictwo Naukowe Katedra, Gdańsk
2014.
- „Food documentary jako
oręż żywieniowych aktywistów. O metodach prezentacji światopoglądu w filmach
Super Size Me Oraz Food, Inc.",
„Kultura Popularna” vol. 1, nr 35, 2013 ⟹ cały numer "KP" dostępny tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz