Wszystkim
zainteresowanym tematyką filmowego jedzenia polecam kilka inspirujących lektur.
Bibliografia przedmiotu jest oczywiście znacznie bardziej rozbudowana. Wiele
filmów czy gatunków, w których jedzenie się pojawia, doczekało się własnych
szczegółowych opracowań. Będę je przywoływać w wielu postach. Poniższa lista to
zaledwie "pierwsze danie", czyli publikacje absolutnie podstawowe, a
jednocześnie - moim zdaniem - interesujące i wartościowe.
- Anne L. Bower (ed.), “Reel Food: Essays on Food and
Film”, Routledge, London
and New York 2004.
Dwadzieścia
jeden tekstów na różne filmowo-kulinarne tematy: od "Tampopo" po
"Tortilla Soup", od keatonowskiego slapsticku po science fiction...
Plus przygotowany przez redaktorkę wstęp wprowadzający w niuanse zagadnienia.
Rzecz pouczająca i lekko napisana. Publikacja popularnonaukowa w najlepszym
tego słowa znaczeniu.
- James R. Keller, “Food, Film, and
Culture: A Genre Study”, McFarland & Co., Jefferson, North Carolina, and London 2006.
James
Keller podejmuje refleksję nad (nie)możliwością wpisania fenomenu filmowego
jedzenia w ramy gatunków. Interesujące jako punkt wyjścia do dyskusji - choćby
na temat strategii naukowego pisania o jedzeniu w (pop)kulturze.
- Cynthia Baron, Diane Carson, Mark Bernard, „Appetites
and Anxieties: Food, Film, and the Politics of Representation”, Wayne State University Press, Detroit 2014.
Autorzy
proponują wiele bardzo soczystych analiz oraz sporo celnych i frapujących uwag
metodologiczno-teoretycznych, jak próba wpisania food film w ramy altmanowskiej
koncepcji gatunku filmowego czy klasyfikacja filmów kulinarnych (nurt utopijny
i dystopijny).
- Fabio Parasecoli, „Bite Me. Food in
Popular Culture”, Berg, New York
2008.
Jak
sam tytuł wskazuje, autora interesuje nie tylko film, ale kinomani na pewno też
będą usatysfakcjonowani. Parasecoli analizuje popkulturę i sam w popkulturowy
dyskurs ze swoją książką się wpisuje. Sądzę jednak, że zainteresowani tematem
akademicy także nie powinni wzgardzić proponowanymi przez autora refleksjami.
... oraz kilka tekstów rozproszonych:
- Cynthia Baron, “Dinner and a Movie:
Analyzing Food and Film”, “Food, Culture and Society. An International
Journal of Multidisciplinary Research”, 2006, vol. 9, no 1, s. 93-117.
- Parley Ann Boswell, „Hungry in the Land of
Plenty: Food in Hollywood Films”, w: Paul Loukides, Linda K. Fuller (eds.),
“Beyond the Stars. Studies in American Popular Film. Volume 3. The Material
World in American Popular Film”, Bowling Green State University Popular Press, Ohio
1993, s. 7-23.
- Anne Bower, Thomas Piontek, “Food in Film”,
w: Ken Albala (ed.), “Routledge International Handbook of Food Studies”,
Routledge, New York 2013, s. 177-186.
- Barbara Haber, „Memorable Food Moments in
American Film”, w: Harlan Walker (ed.), “Food in the Arts: Proceeding of
the Oxford Symposium on Food and Cookery”, Prospect Books, Devon 1999, s.
90-97.
- Steve Zimmerman, “Food in Film. A Star Is
Born”, “Gastronomica. The Journal of Food and Culture” 2009,
vol. 9, no. 2, s. 25-34.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz