piątek, 29 września 2017

"Głodnemu film na myśli" - program konferencji

Możemy już ogłosić program konferencji "Głodnemu film na myśli. O filmowych reprezentacjach jedzenia" (13-14 października 2017). Dzięki pomysłowości i wiedzy prelegentów, którzy zgłosili propozycję wystąpienia, udało nam się skomponować naprawdę smakowite menu.
Zgodnie z podstawowym założeniem, konferencja będzie faktycznie interdyscyplinarna. Chęć wystąpienia zgłosili kulturoznawcy i filmoznawcy, ale też socjologowie czy psycholodzy... Wśród omawianych produkcji pojawi się zarówno filmowy kanon (Woody Allen czy "Co gryzie Gilberta Grape'a?"), jak i nowe telewizyjne produkcje (choćby "Chef's Table").
Zapowiada się okazja do wielu filmowo-kulinarnych dyskusji.

Organizatorzy konferencji: School of Ideas i Food Studies (Uniwersytet SWPS) oraz Films for Food




13 PAŹDZIERNIKA
(Miejsce: Uniwersytet SWPS, ul. Chodakowska 19/31, sala N015)
11.00: Rozpoczęcie konferencji

11.15-13.15: O NIEUMIARKOWANIU W JEDZENIU I PICIU
11.15-11.45: dr hab. Małgorzata Bogunia-Borowska
(Uniwersytet Jagielloński, Instytut Socjologii)
Obraz społeczeństwa konsumpcyjnego na przykładzie filmu
„Co gryzie Gilberta Grape’a?” Lasse Hallströma
11.45-12.15: prof. dr hab. Marek Sokołowski
(Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Katedra Socjologii)
Libacje, biby, chlanie. Alkoholowe odmęty polskiego kina fabularnego. Zarys problematyki
12.15-12.45: dr Grażyna Świętochowska
(Uniwersytet Gdański, Katedra Wiedzy o Filmie i Kulturze Audiowizualnej)
Zjeść i zabić nudę? Czeska i słowacka nowa fala w perspektywie czasu wolnego
12.45-13.15: Dyskusja
-----------------------------
13.15-14.30: Przerwa
----------------------------
14.30-16.30: POSTACI PRZY STOLE
14.30-15.00: mgr Kamila Kalista
(Uniwersytet SWPS, Interdyscyplinarne Studia Doktoranckie)
Zbrodnia i śmietanka. Nawiązania do tradycji seder w filmach Woody’ego Allena
15.00-15.30: mgr Dominika Zagrodzka
(Uniwersytet Śląski, Zakład Teorii i Historii Kultury)
„Chef’s Table”, czyli po co nam serial o kucharzach?
15.30-16.00: mgr Katarzyna Kurowska
(Uniwersytet Jagielloński, Wydział Polonistyki)
Jedzenie – presja/opresja. O trudnych relacjach kucharzy z krytykami kulinarnymi w wybranych dziełach filmowych
16.00-16.30: Dyskusja
----------------------
18.30: Projekcja filmu „Uczta Babette”
(Kino Muranów, ul. Gen. Andersa 5)
Organizator: Films for Food
Bilety do kupienia w kasie kina
Szczegółowe informacje: http://kinomuranow.pl/film/uczta-babette?mini=2017-10&date=2017-10-13


14 PAŹDZIERNIKA
(Miejsce: Uniwersytet SWPS, ul. Chodakowska 19/31, sala N015)

9.30-11.30: PO POLSKU
9.30-10.00: dr hab. Beata Łaciak, prof. UW
(Uniwersytet Warszawski, Instytut Stosowanych Nauk Społecznych)
Jedzenie i jego funkcje w polskich serialach obyczajowych
10.00-10.30: dr hab. Alicja Kisielewska, prof. UwB
(Uniwersytet w Białymstoku, Międzywydziałowy Instytut Kulturoznawstwa i Sztuki)
Przy wspólnym stole. Serialowa kulinarna polskość w kontekście kulturowym i medialnym
10.30-11.00: mgr Jarosław Grzechowiak
(Uniwersytet Łódzki)
Jedzenie w polskich filmach o tematyce obozowej
11.00-11.30: Dyskusja
---------------------------------------
11.30-12.00: Przerwa
----------------------------------------
12.00-14.30: JEDZENIE NA I POZA EKRANEM: IDEE I FIKSACJE
12.00-12.30: mgr Justyna Dworczyk
(Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa Telewizyjna i Teatralna
oraz Podyplomowe Studium Psychoterapii przy Laboratorium Psychoedukacji)
Jedzenie, jako oralna fiksacja, czyli filmowe rozważania o miłości i konsekwencjach jej braku
12.30-13.00: mgr Dominika Zielińska
(Uniwersytet Jagielloński, Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej)
Uświęcać środki. Kontekstowe wykorzystanie kanibalizmu w kinie
13.00-13.30: mgr Dorota Minta
(Ośrodek psychoterapii Psycholodzy Lwowska)  
Z ekranu na kozetkę, czyli jak psycholog korzysta z kulinarnej popkultury w psychoterapii
13.30-14.00: Lucyna Zembowicz, Jakub Gutek
(Films for Food)
Films for Food – idea projektu

14.00-14.30: Dyskusja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz