Teksty


Moje zainteresowanie filmowymi obrazami jedzenia trwa już jakiś czas. Zanim odważyłam się zabrać na książkę, a i już w trakcie jej pisania, przygotowałam kilka innych tekstów poświęconych tej tematyce. Poniżej lista, wraz z linkami dostępu - jeśli to możliwe. Znajdziecie na niej także kilka tekstów nieco obok tematu - związanych z zagadnieniem jedzenia, ale z niefilmowej perspektywy. Zapraszam do lektury!

  • „Głodnemu film na myśli” - numer tematyczny kwartalnika „Kultura Popularna” nr 2 (56) 2018 ⟹ dostępny tutaj
  • „Brudny i zły, ale… do zjedzenia? O rasizmie ludożerstwem podszytym w amerykańskiej kulturze popularnej przełomu XIX i XX wieku”, w: Aleksandra Drzał-Sierocka, Małgorzata Kowalewska (red.), „A fe! Społeczno-kulturowe konteksty wstrętu i obrzydliwości”, Wydawnictwo Naukowe Katedra, Gdańsk 2016, s. 387-401.
  • „Gotując siebie… Funkcje jedzenia w kreowaniu tożsamości bohaterów filmowych”, w: Anna Zeidler-Janiszewska, Mateusz Skrzeczkowski (red.), „Odsłony nowoczesności. Próby z kulturoznawstwa krytycznego”, Wydawnictwo Naukowe Katedra, Gdańsk 2016, s. 577-595.
  • „Przepis na soczysty prequel. Hannibal jako serial kulinarny", w: Daria Bruszewska-Przytuła, Alina Naruszewicz-Duchlińska (red.), „Seriale w kontekście kulturowym. Gatunki – motywy – mutacje”, Instytut Polonistyki i Logopedii UWM, Olsztyn 2016, s. 97-110 ⟹ cały tom dostępny tutaj
  • Pragnienia podniebienia. O roli zakazanych kulinarnych przyjemności w kreowaniu tożsamości”, w: Wojciech J. Burszta, A. Kisielewski (red.), „Kultura pragnień i horyzonty neoliberalizmu”, Wydawnictwo Nauka i Innowacje, Poznań 2015, s. 309-319.
  • „Celluloid Flavours. A Brief History of Food in Film”, „Łódzkie Studia Etnograficzne" vol. LIV, 2015, s. 52-70 ⟹ tekst dostępny tutaj
  • „Kulinarny (i kulturowy) status ryby w Polsce: między mięsem i nie-mięsem, między symbolem i obojętnością”, „Kultura Popularna” tom 4, nr 42, 2015 ⟹ cały numer "KP" dostępny tutaj
  • „Od zwierzęcia do mięsa i… z powrotem. Casus prosiaków w Makro”, w: Dominika Kotuła, Agata Piórkowska, Andrzej Poterała (red.), „Narracje postkryzysowe w humanistyce”, Instytut Filozofii UWM, Olsztyn 2014 ⟹ cały tom dostępny tutaj
  • „Dyskursywny minimalizm kartofla vs fajerwerki dla melancholika. O dwóch filmowych końcach świata bez (mimo) boga”, w: Ewa Starzyńska-Kościuszko, Andrzej Kucner, Piotr Wasyluk (red.), „Oblicza współczesności”, Instytut Filozofii UWM w Olsztynie, Olsztyn 2014.
  • Food film na opak. Antyestetyczny wymiar jedzenia w filmach Wielkie żarcie, Super Size Me oraz Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek, w: Aleksandra Drzał-Sierocka (red.), „W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej”, Wydawnictwo Naukowe Katedra, Gdańsk 2014.
  • Food documentary jako oręż żywieniowych aktywistów. O metodach prezentacji światopoglądu w filmach Super Size Me Oraz Food, Inc.", „Kultura Popularna” vol. 1, nr 35, 2013 ⟹ cały numer "KP" dostępny tutaj



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz