sobota, 12 listopada 2016

Lektury obowiązkowe

Wszystkim zainteresowanym tematyką filmowego jedzenia polecam kilka inspirujących lektur. Bibliografia przedmiotu jest oczywiście znacznie bardziej rozbudowana. Wiele filmów czy gatunków, w których jedzenie się pojawia, doczekało się własnych szczegółowych opracowań. Będę je przywoływać w wielu postach. Poniższa lista to zaledwie "pierwsze danie", czyli publikacje absolutnie podstawowe, a jednocześnie - moim zdaniem - interesujące i wartościowe.
    


Książki:
- Anne L. Bower (ed.), “Reel Food: Essays on Food and Film”, Routledge, London and New York 2004.
Dwadzieścia jeden tekstów na różne filmowo-kulinarne tematy: od "Tampopo" po "Tortilla Soup", od keatonowskiego slapsticku po science fiction... Plus przygotowany przez redaktorkę wstęp wprowadzający w niuanse zagadnienia. Rzecz pouczająca i lekko napisana. Publikacja popularnonaukowa w najlepszym tego słowa znaczeniu.
- James R. Keller, “Food, Film, and Culture: A Genre Study”, McFarland & Co., Jefferson, North Carolina, and London 2006.
James Keller podejmuje refleksję nad (nie)możliwością wpisania fenomenu filmowego jedzenia w ramy gatunków. Interesujące jako punkt wyjścia do dyskusji - choćby na temat strategii naukowego pisania o jedzeniu w (pop)kulturze.
- Cynthia Baron, Diane Carson, Mark Bernard, „Appetites and Anxieties: Food, Film, and the Politics of Representation”, Wayne State University Press, Detroit 2014.
Autorzy proponują wiele bardzo soczystych analiz oraz sporo celnych i frapujących uwag metodologiczno-teoretycznych, jak próba wpisania food film w ramy altmanowskiej koncepcji gatunku filmowego czy klasyfikacja filmów kulinarnych (nurt utopijny i dystopijny).
- Fabio Parasecoli, „Bite Me. Food in Popular Culture”, Berg, New York 2008.
Jak sam tytuł wskazuje, autora interesuje nie tylko film, ale kinomani na pewno też będą usatysfakcjonowani. Parasecoli analizuje popkulturę i sam w popkulturowy dyskurs ze swoją książką się wpisuje. Sądzę jednak, że zainteresowani tematem akademicy także nie powinni wzgardzić proponowanymi przez autora refleksjami.

... oraz kilka tekstów rozproszonych:
Cynthia Baron, “Dinner and a Movie: Analyzing Food and Film”, “Food, Culture and Society. An International Journal of Multidisciplinary Research”, 2006, vol. 9, no 1, s. 93-117.
Parley Ann Boswell, „Hungry in the Land of Plenty: Food in Hollywood Films”, w: Paul Loukides, Linda K. Fuller (eds.), “Beyond the Stars. Studies in American Popular Film. Volume 3. The Material World in American Popular Film”, Bowling Green State University Popular Press, Ohio 1993, s. 7-23.
Anne Bower, Thomas Piontek, “Food in Film”, w: Ken Albala (ed.), “Routledge International Handbook of Food Studies”, Routledge, New York 2013, s. 177-186. 
Barbara Haber, „Memorable Food Moments in American Film”, w: Harlan Walker (ed.), “Food in the Arts: Proceeding of the Oxford Symposium on Food and Cookery”, Prospect Books, Devon 1999, s. 90-97.
Steve Zimmerman, “Food in Film. A Star Is Born”, “Gastronomica. The Journal of Food and Culture” 2009, vol. 9, no. 2, s. 25-34.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz